Vet du forskjellen avfallstypene glass- og metallemballasje og metall?

Hva er definert som glass- og metallemballasje?

Glass- og metallemballasje er avfall som er rent, klart, farget glass eller annen emballasje i glass eller metall.

Eksempler på dette er: syltetøyglass, glassflasker, hermetikkbokser, myke metallbokser, aluminiumsfolie, metallokk/-korker, metalltuber eller glass fra farmasøytisk og kjemisk industri. Dette er avfall som kan kastes i en 140 liter, 240 liter eller 360 liter beholder.  Er det behov for å i vareta et større volum kan vi anbefale at emballasjen kastes i container.

Gjenstander som gryter og panner, blyglass, speil og vindusglass, porselen, keramikk og krystaller, ildfast glass, lyspærer og batterier, malingsspann, glass- og metall produkter som ikke er emballasje – skal ikke kastes sammen med glass- og metallemballasje. Disse ødelegger gjenvinningsprosessen for glass. Det skal bare 20 gram keramikk/porselen til for å ødelegge ett tonn med glass som sendes til gjenvinning.

Les mer om glass- og metallemballasje i vårt faktaark!

All innsamlet glassemballasje sendes til Sirkel, Gjenvinningsanlegget i Fredrikstad. Dette anlegget er et av verdens mest moderne anlegg for sortering av råstoff fra glass og metallemballasje. Det resirkulert glass brukes som råstoff til både Glasopor skumglass og isolasjon, og det eksporteres til glassverk i Europa der det lages nye glassprodukter. Se film fra Sirkels gjenvinningsanlegg her!


Hva er definert som metall?

Metallavfall betegnes ofte som «komplekst jern» som består av ulike stål og ikke magnetiske metaller som for eksempel aluminium, kobber, messing, bly, nikkel, sink.

Metall er blant de materialene som er lettest å gjenvinne. Innsamlet metallemballasje sorteres og selges til smelteverk som produserer nye metallgjenstander som spiker, skruer, binders, hageredskaper, emballasje, bilfelger og sykkeldeler.  I dag blir svært mye av det metallet som er i omløp til nye produkter, og i tillegg det har vært smeltet om flere ganger.

Les mer om prosessflyt for metall her og les mer om metall i vårt faktaark!


Trenger du tips til hvordan du sørger for at riktig avfall kastes i glass- og metallemballasjen? Last ned Jatakk/Neitakk plakat!

Vær med og sørg for riktig kildesortering som sparer miljøet og sørger for god materialgjenvinning!

Bildet viser avfall som er metall avfall, ikke glass- og metallemballasje.