Tips og råd før oppstart av bygg- og anleggsprosjekter!

En grundig planlegging er avgjørende for en effektiv og miljøvennlig gjennomføring av bygg- og anleggsprosjekter. Her er noen viktige faktorer du bør ta hensyn til før oppstart.

BYGG

Før oppstart av et byggeprosjekt må det utarbeides en avfallsplan som ivaretar myndighetskrav for prosjekter over 300 m². Det er viktig å sjekke gjeldende regelverk samt selskapets egne miljømål, som sertifiseringer knyttet til Miljøfyrtårn. En gjennomtenkt avfallsplan sikrer korrekt håndtering av materialer og minimerer risikoen for avvik.

RIVING OG REHABILITERING

For riving eller rehabilitering av bygg over 100 m² er det pålagt å utarbeide en avfallsplan som oppfyller myndighetskrav. I tillegg må en miljøsaneringsrapport foreligge før prosjektstart. Rapporten gir oversikt over materialer som krever særskilt håndtering, inkludert farlig avfall.

MASSER

Dersom prosjektet omfatter forurensede masser, må en miljøsaneringsrapport være tilgjengelig før oppstart. Denne rapporten identifiserer mulige forurensninger og fastsetter hvordan de skal håndteres i samsvar med gjeldende forskrifter.

Viktige overveielser før oppstart

– Avfallshåndtering og sortering

  • Hvilke avfallstyper skal sorteres på byggeplassen? Dette fastsettes ut fra miljøsaneringsrapporten.
  • Er det farlig avfall som krever spesialhåndtering? Farlig avfall må alltid deklareres og transporteres i godkjent emballasje.
  • Hvilke utstyrsløsninger er best egnet? Alternativer inkluderer containere, beholdere, fat, stativer og sekker, avhengig av avfallstypene som oppstår.

– Logistikk og tilgjengelighet

En god logistikkplan på byggeplassen bidrar til effektive arbeidsprosesser og reduserer risiko for avvik. Eksempelvis krever store mengder forurensede masser som betong eller treverk spesialtilpassede avfallsløsninger.

– Håndtering av uforutsette avfallstyper

I riving-, rehabiliterings- og graveprosjekter kan det oppstå materialer som ikke er nevnt i miljøsaneringsrapporten. Det er derfor viktig å være forberedt på prøvetaking og analyse. Vi anbefaler samarbeid med en fagkyndig konsulent for å sikre korrekt håndtering.

6 Generelle råd før og underveis i Bygge- eller riveprosjektet

  1. Lag en avfallsplan og miljøsaneringsbeskrivelse. Minimum 70 % (vekt) av avfallet skal kildesorteres på byggeplassen.
  2. Ta kontakt med et avfallsselskap. Sjekk priser og kompetanse. Still krav til oppfølging gjennom hele prosjektet, ved blant annet månedlige avfallsstatistikker og rask tilbakemelding på avvik i forhold til feilsortering.
  3. Gjør avtale med underentreprenør. Inngå forpliktende avtaler om sortering på prosjektet.
  4. Planlegg avfallssorteringen på byggeplassen. Velg riktig type og mengde oppsamlingsutstyr. Sørg for hensiktsmessig plassering av containere slik at disse enkelt kan tømmes. Ha nok og riktig oppsamlingsenheter også inne på bygget.
  5. Gi god informasjon til ansatte. Informer både egne ansatte og underentreprenører. Gjør det klart hva som skal kastes hvor. Bruk plakater og symboler på containere. Gjenta budskapet på vernerunder, møter og lignende.
  6. Følg opp avfallshåndteringen. Det er viktig å holde fokus på avfallshåndteringen underveis i hele prosjektet. Bruk informasjon fra avfallsselskapet om sorteringsgraden aktivt i forhold til de ansatte. Avvik i forhold til feilsortering bør få konsekvenser i form av f.eks. viderefakturering.

– Vår kompetanse og tjenester

Vi har omfattende erfaring med å bistå bedrifter innen bygg-, riving-, rehabilitering- og graveprosjekter. Med utgangspunkt i tidligere referanseprosjekter kan vi anbefale skreddersydde avfallsløsninger som sikrer etterlevelse av myndighetskrav og forskrifter.

For å unngå avvik anbefaler vi en helhetlig avfallshåndteringsplan. Farlig avfall skal alltid sorteres separat, pakkes i godkjent emballasje og deklareres før transport. Ved usikkerhet om en fraksjon og dens innhold, bør datablad og bilder sendes inn for vurdering.

Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon om hvordan vi kan bistå din bedrift? Ta kontakt med oss for rådgivning og referanser!

AvfallstypeUtstyrKommentar
Maling, lim, lakk30, 60 eller 200 liters fatFinnes i fugepatroner, silikontuber og acryltuber.
Se faremerkingen på patronen om det skal deklareres eller kan kastes som restavfall.
Legg med datablad hvis restavfall.
Fugepatroner med isocyanater30, 60 eller 200 liters fatSkal deklareres.
Spraybokser30, 60 eller 200 liters fatSkal deklareres.
Byggskum30, 60 eller 200 liters fatSkal deklareres.
Isolerglassruter (PCB,
Klorparafiner, ftalater)
L-stativSkal deklareres, alle vindusruter produsert mellom 1965 og 2005 inneholder farlig avfall.
Gulvbelegg/ftalaterContainer/StorsekkSkal deklareres.
GipsLukket 8m3 container evt. storsekk
IsolasjonStorsekkMå basiskarakteriseres på forhånd. Skal på deponi
Elektrisk avfallBur

– les hvordan du bør går fram før og underveis i bygge- eller riveprosjekt på byggeplassen!

– les om hvilke fraksjoner som må basiskarakteriseres her!

– Link til info om ordinært avfall og farlig avfall


Big Bag

– en smart og enkel avfallsløsning

  • en effektiv og miljømessig god løsning når har avfallstyper som ikke fyller en hel container.
  • Big Bag som avfallsløsning vil også bidra til at man lettere holde ulike avfallstyper fra hverandre, noe som bidrar til økt materialgjenvinning da avfallet går til gjenvinning av nye produkter.

Er du bedriftskunde hos oss og trenger tømming av containeren din?

– fyll ut skjema du finner på denne siden!


Håndtering av avfall på byggeplassen

Få orden på avfallet på byggeplassen – skaff deg riktig utstyr!