Gjenvinning
Definisjon av gjenvinning er å bruke stoffer fra avfall og restprodukter på nytt. Begrepet brukes som fellesbetegnelse for forberedelse til ombruk, materialgjenvinning og forbrenning med energiutnyttelse (energigjenvinning) (kilde: snl.no).
Avfallshierarkiet, også kjent som avfallspyramiden, er en illustrasjon som viser prioriteringene i avfallspolitikken i Norge og EUs rammedirektiv for avfall.
Avfallshierarkiet skal leses fra topp til bunn, og målet er at avfallet skal behandles så nær toppen som mulig. For miljøet er det viktig at vi reduserer avfallsmengden generelt og i større grad gjenbruker ting. Vi kan også bidra ved å lage nye produkter av brukte ting, noe som styrker materialgjenvinningen. Ved energiutnyttelse får vi fjernvarme og prosessdamp som bidrar til lokal energiforsyning. På bunnen av hierarkiet finner vi avfall som ikke kan gjenbrukes eller gjenvinnes på noen måte. Dette avfallet må deponeres.
Gjenvinning av avfall sikrer at vi nyttiggjør avfall og andre restprodukter slik at vi kaster mindre og sørger for å redusere den totale miljøbelastningen fra produksjon, bruk, transport og avfallshåndtering. Ved materialgjenvinning av avfall bruker vi avfallet i produksjon slik at det resulterer i nye produkter. Dette er også kjent som resirkulering av innsamlet avfall. På denne måten sparer vi jordkloden for bruk at jomfruelige råvarer noe som igjen demper trykket på klima- og miljøbelastningene. Eksempler på avfall som egner seg til materialgjenvinning er glass, gips, matavfall, EE-avfall og metall. Her blir plastmateriale smeltet om til pellets som igjen kan brukes til å lage nye plastproduker, gips kvernes og blir til nye gipsprodukter eller glass som granuleres og brukes i produksjon av isolasjon. Matavfallet går til biogassproduksjon, jordforbedringsprodukter, dyrefor og gjødsel.
Ved energigjenvinning omdannes avfallet til energi som produksjon av fjernvarme, elektrisitet og industridamp. Det avfallet som ikke kan gjenvinnes blir med dette sikret god ressursutnyttelse og bidrar til fornybar energiproduksjon. ØG leverer restavfall som energigjenvinnes hos Eidsivas bioanlegg på Trehørningen og kvernet trevirke til Eidsivas bioanlegg i Gjøvik. Resultatet gir fjernvarme til lokale bedrifter og husstander Hamar og Gjøvik området. Energigjenvinning er gjenvinning av energi som ellers vil gå tapt til omgivelsene til nyttig forbruk.
I 2009 ble det i Norge innført et generelt forbud på sluttbehandling av avfall ved deponering. Dette medførte en generell stopp på deponering av husholdningsavfall på avfallsdeponi. Det er likevel i dag fortsatt drift på en del av avfallsdeponi siden en del avfall ikke kan håndteres på en annen måte enn deponering. Dette kan inkludere avfall som lett forurensende jord og sandmasser, aske fra forbrenningsanlegg eller store/uhåndterlige objekter med lav brennverdi. Formålet med forbudene er å minke utslipp av klimagasser og miljøgifter, samt øke produksjon av avfallsbasert energi. Det er også et mål at forbudet skal føre til økt materialgjenvinning.
Her er utvikling av avfallsmengder de tre siste årene innenfor:
MATERIALGJENVINNING
- 2021: 30 800 tonn
- 2022: 33 000 tonn
- 2023: 32 600 tonn
ENERGIUTNYTTELSE
- 2021: 40 200 tonn
- 2022: 38 600 tonn
- 2023: 37 000 tonn
DEPONERING
- 2021: 12 100 tonn
- 2022: 63 800 tonn
- 2023: 15 700 tonn
Les mer om avfallsmengder i vår bærekraftsrapport 2023, under Vesentlig tema V, fra side 27.
Lurer du på hva som skjer med avfallet vi samler inn og deres klimanytte? Les om 7 av våre mest vanlige avfallstyper nedenfor!