Ombruk
Ombruk er det andre trinnet i avfallspyramiden etter avfallsreduksjon hvor målet med ombruk er å bruke ting om igjen, istedenfor å kaste.
Ombruk er en praksis som handler om å gi nytt liv til ting som ellers ville blitt kastet eller gått til spille. Dette kan være alt fra klær og møbler til elektronikk og mat.
Det er mange gode grunner til å praktisere ombruk. Det reduserer avfallsmengden og dermed belastningen på miljøet. Ved å ombruke en ting, reduserer man behovet for å produsere en ny, og dermed sparer man ressurser og energi som ville blitt brukt i produksjonsprosessen.
Det finnes mange måter å praktisere ombruk på. Noen av de vanligste inkluderer å gi bort eller selge brukte ting til andre, reparere eller fikse ting som fortsatt kan brukes, og bruke materialer fra gamle ting til å lage nye ting. Det er også en økende trend å kjøpe brukt, enten på nettet eller i fysiske butikker.
En annen fordel med ombruk er at det kan være en kilde til kreativitet og inspirasjon. Ved å tenke på nye måter å bruke gamle ting på, kan man utfordre seg selv til å tenke utenfor boksen og finne nye løsninger på problemer. Ombruk er en viktig del av en bærekraftig livsstil. Ved å praktisere ombruk kan vi alle bidra til å redusere belastningen på miljøet og skape en mer ressurseffektiv og bærekraftig fremtid.
Ombruk og REdesign
Les mer om sirkulærøkonomi i praksis på Re:Inventars hjemmesider
ØG og RE:inventar
Vi i Østlandet Gjenvinning kan være med å bidra til at våre kunder kan finne bærekraftige løsninger innen redesign og ombruk av kontormøbler gjennom vårt eierskap i RE:inventar.
Det er sirkulærøkonomi i praksis og et viktig steg i en bærekraftig utvikling. Les mer her!
Nedenfor kan du lese om RE:inventar utvikling fra oppstarten og til nåtid.
I denne artikkelen i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi kan du lese om selskapet RE:inventar, som har hatt en imponerende start innen ombruk og redesign av møbler. Grunnlagt i 2021, fokuserer RE:inventar på å utvikle grønne forretningsmodeller som fremmer bærekraft gjennom gjenbruk og redesign. Selskapet har opplevd betydelig vekst og arbeider aktivt med å endre holdninger og øke kompetansen innen dette feltet. RE:inventar har flere viktige prosjekter som fokuserer på ombruk og redesign av møbler. Noen av de mest fremtredende inkluderer:
- Samarbeid med SpareBank 1 Østfold Akershus: Dette prosjektet handler om å integrere ombruk i møbleringen av bankens anlegg.
- Østfold avfallssortering: RE:inventar jobber med å implementere ombruk i møbleringen av nye anlegg for avfallssortering. Les om det her!
- Digitale miljødeklarasjoner: De er ledende innen bruk av digitale miljødeklarasjoner for ombruk og redesign av møbler, noe som bidrar til økt sporbarhet og dokumentasjon. Les om det her!
- Samarbeid med Eskoleia: Dette partnerskapet fokuserer på å fremme ombruk og redesign gjennom felles prosjekter. Les om det her!
Disse prosjektene viser hvordan RE:inventar aktivt bidrar til en mer bærekraftig møbelindustri gjennom innovative løsninger og samarbeid.
I denne artikkelen fra Kretsløpet utgave 2, 2023 kan du lese mer om samarbeidet rundt ombruk av kontormøbler, og lese om prosjektet hvor auditoriet hos KLP Eiendom i Trondheim ble som nytt.